CHARLOTTE DE HAAN

Attorney at Law

T +31 (0)20 – 240 35 00
M +31 (0)6 – 467 70 191
ch@sbl-lawyers.com

KNOWLEDGE BASE /
BLOGS

Nieuw energielabel woningen vanaf 1 januari

November 30, 2020

Vanaf 1 januari 2021 is er een nieuw energielabel verplicht voor woningen en appartementen. Dit is een aanzienlijk duurdere en complexere variant op het energielabel dat momenteel tot het einde van dit jaar te verkrijgen is. Om hoge kosten te voorkomen, is het is raadzaam om voor het einde van het jaar het energielabel op orde te hebben, nu het huidige energielabel vanaf de registratie nog 10 jaar geldig is.

De Rijksoverheid heeft in 2015 alle huiseigenaren een voorlopig energielabel gegeven, om naleving van het klimaatakkoord te bevorderen. Een energielabel maakt eigenaren bewust van het energieverbruik en stimuleert om woningen energiezuiniger te maken, wat weer leidt tot verlaging van de uitstoot van broeikasgassen.

Huidig label
Momenteel is een vereenvoudigd energielabel (“VEL”) of Energie-Index verplicht als een eigenaar de woning (of appartement) gaat verhuren, verkopen of opleveren. Een VEL is online aan te vragen. De eigenaar dient een tiental kenmerken over de woning door te geven. Na goedkeuring van de gegevens door een erkend deskundige ontvangt de eigenaar het definitieve energielabel per e-mail.

De kosten voor de aanvraag van een VEL bestaan uit de administratiekosten van de erkend deskundige. De administratiekosten bedragen meestal niet meer dan circa € 30, afhankelijk van de gekozen deskundige.

Nieuw label per 1 januari 2021
Vanaf 1 januari 2021 geldt een nieuw energielabel voor woningen. Dit nieuwe label moet worden opgesteld door een specialist, die aan huis komt. De kosten hiervoor bedragen gemiddeld € 100 voor een appartement en € 190 voor een woning.

Geldigheid
Een energielabel is 10 jaar geldig vanaf de registratie van het label. Als je dus al een VEL hebt, hoeft deze niet te worden omgezet naar een het nieuwe label.

Indien je nog helemaal geen definitief energielabel hebt, dan is het aan te raden om voor het einde van het jaar een VEL aan te vragen. Deze is immers goedkoper en simpeler te verkrijgen dan het nieuwe label.

Handhaving bij verhuur
Verhuurders die bij het aangaan van de huurovereenkomst geen energielabel beschikbaar stellen, kunnen hiervoor worden beboet. De huurder moet eerst om het energielabel hebben gevraagd bij de verhuurder, pas daarna kan de huurder een melding maken bij de Inspectie Leefomgeving en Transport (“ILT”). De ILT kan vervolgens een brief naar de verhuurder sturen, waarin de verhuurder de mogelijkheid krijgt om binnen vier weken alsnog een energielabel voor de woning aan te vragen of te overleggen. Doet de verhuurder dit niet, dan kan de ILT een boete van € 405 per verhuurde woning opleggen.

Handhaving bij verkoop/oplevering
Indien er een woning wordt verkocht of opgeleverd zonder definitief energielabel, is dit voor de ILT direct te achterhalen in het register van het Kadaster. De ILT kan op die manier gelijk een boete geven. Voor een particuliere woningverkoper bedraagt deze boete € 170, bij bedrijfsmatige verkoop € 340.

Voor bepaalde gebouwen, zoals een beschermd monument, is geen energielabel nodig.

Conclusie
Het huidige energielabel is relatief makkelijk te verkrijgen, betaalbaar en blijft ook na 1 januari 2020 geldig voor 10 jaar vanaf de registratiedatum. Het is daarom aan te raden om voor het einde van het jaar over een geregistreerd VEL te beschikken, om te voorkomen dat je het duurdere nieuwe energielabel moet laten opstellen.

SYNERGY BUSINESS LAWYERS B.V.

Copyright © 2023 *** . All Rights Reseved.

URI ALONI

Attoyney at Law

T +31 (0)20 – 240 35 00
M +31 (0)6 – 270 18 619
    ua@sbl-lawyers.com

I have been practicing law since 2000, at law firms servicing international businesses, focusing primarily on all forms of commercial litigation and arbitration, as well as on employment law.

I believe in a pragmatic and practical approach, where litigation is not a goal in itself, but one of the instruments to reach a solution. In many cases it is advisable to seek a compromise and settle a matter out of court. However, if such a settlement is not possible, I will pursue your case by all means possible.

In litigation, my focus is mainly on conducting legal proceedings and advising clients on all commercial matters. I have experience in liability and contracting issues, conflicts between shareholders and the board and among shareholders themselves, cross-border proceedings conducted simultaneously in several different jurisdictions, collection and enforcement cases in a national and international perspective.

In employment law, I assist clients in all individual and collective matters relating to employment law, ranging from employment agreements to personnel handbooks, dealings with unions and works councils and (mass) redundancies.